Free cookie consent management tool by TermsFeed

PATTANÁSOS, AKNÉS BŐR KEZELÉSE ÉS MEGELŐZÉS

A pattanásos, aknés bőrtípus jellemzője a túlzott faggyútermelés. Az acne vulgaris az egyik leggyakoribb bőrprobléma, mely a 11-30 közötti korosztály 80-100%-át érinti. A legtöbb esetben a tünetek 3-5 éven belül maguktól enyhülnek, de akár hosszabb távon is fennállhat.

Tényezők, melyek hozzájárulnak a pattanásos, aknés bőr kialakulásához:

  • Hajlam (genetikai tényezők)
  • Hormonális rendellenességek
  • A faggyú tólzott termelése (szeborrhea)
  • Keratózis rendellenesség a szőrtüszőben
  • Gyulladások
  • A Propionibacterium acnes által okozott faggyúmirigy kolonozáció
  • Az epidermális mikrobióma egyensúlyának felborulása

A pattanásos, aknés elváltozások rendszeres kezelést igényelnek, mely egy igen időigényes és átfogó folyamat. A bőrprobléma különös és speciális ápolást igényel.

A bőr hidrolipid rétegének egyik alkotóeleme a faggyú, így fontos védőfunkciókat tölt be a bőrben. Azonban a túlzott faggyútermelés mitesszerek, pattanások kialakulásához vezet, akár gyulladások is kialakulhatnak. A tüneteket gyakran tág pórusok kísérik. A pattanásos, aknéra hajlamos bőr általában a fiatalok körében jellemző probléma, melyet a hiperaktív faggyúmirigyek okoznak, de felnőtt korban is előfordulhat különböző okokból. Az akné tünetei a mitesszerek, papular és pustular bőr kitörések a szeborrheás területen (arc és hát).

A pattanás, akné kialakulása a faggyúmirigyek kivezető nyílásának eltömődésével van kapcsolatban, ilyenkor keletkezik a gyulladás. Ezért az aknés bőr kezelése során fontos, hogy olyan kozmetikumokkal ápoljuk ezt a bőrtípust, mely nem komedogén, azaz nem tömíti el a pórusokat.

Kamaszkorban a hormonoknak köszönhetően a faggyúmirigyek aktivitása növekszik, így nő a faggyútermelés, ezért ez a korosztály hajlamosabb az aknéra. A gyulladást a mirigybe jutott Propionibacterium acnes okozza általában, így az antibakteriális hatékonyság is fontos tényező a megfelelő bőrápoló kiválasztása során.

A pattanásos, zsíros, kombinált és aknéra hajlamos bőr megfelelő kezeléséről ITT tudhatsz meg többet.