Free cookie consent management tool by TermsFeed

HIPERPIGMENTÁLT BŐR – BARNA FOLTOK A BŐRÖN

A hiperpigmentált bőr, vagyis a barna foltok megjelenése inkább esztétikai kellemetlenséget jelent számunkra és ezáltal komfortérzetünket befolyásolja. Önmagában nem ártalmas bőrállapot. A barna foltok megjelenése évekkel öregítheti megjelenésünket. Általában jól látható testrészeken jelenik meg, melyeket könnyebben ér a nap (pl. arc, kézfej). Így bármennyire is napimádó vagy, csak óvatosan a sugarakkal!

Mit jelent pontosan a hiperpigmentáció?

A hiperpigmentált bőr a melanin képződési folyamattal van összefüggésben. A nem kívánt barna foltok a melanin túlzott termelődése esetén jelennek meg, lapos, barna foltok képződnek, melyek eltérő nagyságúak és színűek lehetnek. Mivel megjelenésük általában a napsugárzással köthető össze, így általában azokon a területeken jelennek meg, ahol testünket leginkább éri a napsugárzás.

A hiperpigmentáció egy olyan bőrállapot, mely bármely bőrtípusú embert érinthet, nemtől és életkortól függetlenül. A bőr szabálytalan elszíneződése lehet genetikai hátterű, de leggyakrabban külső tényezők okozzák. Leggyakoribb okok a napsugárzás, fototoxikus és fotoallergén anyagok a gyógyszerekben vagy a kozmetikumokban. Ezen felül mechanikai sérülések, gyulladások (pl. akné utáni hegek), hormonális rendellenességek vagy más egészséggel kapcsolatos problémák is okozhatják.

A hiperpigmentált bőr kialakulásának leggyakoribb okai

  • Túlzott UV (ultraviola) sugárzás
  • Gyógyszeres kezelés vagy bizonyos vegyületek alkalmazása (pl. ösztrogén, tetraciklinek, szulfonamidek)
  • Kozmetológiai és dermatológiai kezelések
  • Várandósság vagy hormonális zavarok
  • Mechanikai sérülések
  • Hormonális fogamzásgátlás

Hiperpigmentációs bőrelváltozások:

Napfoltok

Gyulladás, akné utáni hegek, foltok

Hormonális vagy gyógyszeres kezelés által kiváltott hiperpigmentációs foltok

Melasma

Mit tehetsz a hiperpigmentáció ellen?

A legjobb és leghatékonyabb dolog, amit tehetsz a hiperpigmentáció elleni harcban a megelőzés, vagyis a megfelelő napvédelem biztosítása a barna foltok kialakulására hajlamos bőr esetén. Olyan bőrápoló terméket válassz, mely nagyon magas fényvédelmet biztosít és megakadályozza az UV sugárzás által kiváltott pigmentációs folyamatok kialakulását.

Mivel a hiperpigmentált bőr a melanin képződéssel és termeléssel áll összefüggésben, így olyan kozmetikumook használata javasolt, mely a melanin képződés és szállítás valamennyi szintjén fejti ki hatását:

  • Gátolja a tirozináz szintézisét és aktivitását, mely a melanin képződésben nélkülözhetetlen enzim.
  • Korlátozza a melanoszómák számát, melynek a melanin szintézisében és tárolásában van szerepe.
  • Csökkenti a melanociták szállítását a keratinocitákhoz: az a terület, ahol a hiperpigmentáció kialakul.

Természetesen különböző bőrgyógyászati kezelések is rendelkezésre áll a barna foltok halványítására. Ezek lényege, hogy a bőr felső rétegének hámlasztásával távolítják el a pigmentációs foltokat. Az esztétikai kezelések rendkívül hatékonyak lehetnek, viszont különös odafigyelést igényelnek. Fontos, hogy megfelelően tájékozódj a kezelés elvégzését megelőzően további bőrproblémák elkerülése érdekében. A bőrgyógyászati kezelésektől függetlenül, a hiperpigmentációra hajlamos bőr fényvédelme továbbra is kiemelt fontosságú megelőzés szempontjából.

A hiperpigmentált bőr hajlamos bőr megfelelő ápolásáról és kialakulásának megelőzéséről ITT tudhatsz meg többet.