Free cookie consent management tool by TermsFeed

NAP- ÉS FÉNYVÉDELEM – UVA, UVB, IR ÉS VL SZŰRŐK

Mindannyian imádjuk, ahogyan a Nap sugarai simogatnak bennünket, testünket és lelkünket is egyaránt feltölti, jobb a közérzetünk. Élettani hatásáról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen lehetővé teszi a kálcium felszívódásához szükséges D vitamin szintetizálását.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk a Nap bőrünkre gyakorolt negatív hatásairól sem, melyet egyre gyakrabban hallunk és olvasunk.

Miért fontos a nap- és fényvédelem?

Tudtad, hogy a bőr testünk legnagyobb szerve?

A bőrünk védelmet nyújt a külső környezeti tényezőkkel szemben, D vitamint termel, a verejtékmirigyek segítségével szabályozza testünk hőmérsékletét és nem mellesleg legnagyobb érzékszervünk is. Ezek után talán már egyértelmű, hogy miért is olyan fontos bőrünk maximális védelme és folyamatos ápolása.

A hétköznapokban gyakran halljuk a napvédelem fontosságát a bőrvédelem szempontjából, hiszen a közvetlen napsugárzásnak kitett bőrt számos negatív hatás éri a különböző sugarak formájában. A Földünket elérő UVA, UVB, IR (infravörös sugarak) és VL (látható sugarak) hatással vannak bőrünkre és ezáltal egészségünkre. A különböző sugarak a bőr különböző rétegeiben hatnak.

A különböző fénysugarak a bőr különböző rétegeiben fejtik hatásukat.

 • az UVB az epidermisz felső rétegét éri el
 • az UVA eléri a dermiszt
 • a VL és IR a bőr legmélyebb rétegeit, a bőr alatti szöveteket érik el

Tévhit, miszerint a fényvédelemre kizárólag a tavaszi és nyári napsütéses időszakban kell figyelmet fordítanunk. A káros sugarak évszakoktól függetlenül hatnak bőrünkre, maximum a sugarak intenzitása különbözik, illetve a testünket befedő ruha mennyisége.

Bőrtípus és fényvédelem

A különböző bőrtípusok eltérően reagálnak a napsugarakra, de minden bőrtípus számára biztosítani kell a megfelelő védelmet. A bőrtípust a megfelelő fényvédelmet nyújtó kozmetikumoknál kell figyelembe venni, fontos, hogy bőrtípusunknak megfelelően válasszunk fényvédő terméket, legyen szó akár a szűrőképesség (SPF) kiválasztásáról, vagy a kozmetikum textúrájáról (tej, spray, olaj stb.).

Mire számíthatsz, ha nem biztosítod bőrödnek a megfelelő fényvédelmet?

 • Az arcbőr öregedésében kiemelt szerepet játszik az erős napsugárzás. A káros sugaraknak köszönhetően bőröd öregedése felgyorsul.
 • A különböző pigmentfoltok kialakulásának az esélye nagy mértékben növekszik.
 • A kollagén és elasztin szálak gyorsabban bomlanak le, mely szintén a bőr idő előtti öregedéséhez vezet.
 • Szabadgyököket hoz létre.
 • Kitágult, megnövekedett erek, melyek károsodhatnak és további bőrproblémák kialakulásához vezet.
 • Gyulladásos reakciók alakulhatnak ki.
 • Bőrdaganatok kialakulása.

Hogyan válaszd ki a megfelelő fényvédő kozmetikumodat?

Első és nagyon fontos dolog, hogy arcbőrödre kifejezetten arcbőrre kifejlesztett kozmetikumot használj, ne a testedre használt naptejet kend. Sok esetben a különböző bőrproblémák az arc területén jelentkeznek a legintenzívebben, ezért ezt a szempontot is érdemes figyelembe venni. Értelemszerűen egy zsíros, pattanásos arcbőr részére teljesen más kozmetikum lesz megfelelő, mint egy száraz, vízhiányos bőr számára. Egy normál fényvédő akár súlyosbíthatja a problémás arcbőr tüneteit. Fontos a megfelelő szűrőképesség kiválasztása, mi alapvetően a magas faktorszámú fényvédelem hívei vagyunk, hiszen ebben az esetben biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő védelmet nyújtjuk testünk legnagyobb szerve, a bőr számára.

További tippek – mire figyeljek fényvédelem esetén?

 • Ellenőrizd fényvédő kozmetikumodat, hogy pontosan mi ellen nyújt védelmet! Ne csak az UVA és UVB sugarak ellen védd bőröd, az IR (infravörös sugarak) és VL (látható sugarak) elleni védelemről is gondoskodj.
 • Kerüld a közvetlen, erős napsugárzást, különösen a délelőtt 10 és délután 4 óra közötti időszakban!
 • A melegérzetet az IR sugarak okozzák, a bőröd leégésért azonban az UV sugarak a felelősek. Mit jelent ez? Bőröd anélkül is leéghet, hogy különösebben melegnek éreznéd a napsugarakat.
 • A felhők nem nyújtanak védelmet a káros sugarak ellen, az ultraviola sugarak ilyenkor is jelen vannak. A magasabban fekvő régiókban a sugárzás akár erősebb is lehet, hiszen a Föld védőpajzsa a magasság növekedésével arányosan csökken. Így hegyvidéki kirándulás, vagy akár síelés során is rendkívül fontos a fényvédelem. Ráadásul a hó intenzíven visszaveri a káros sugarakat, így bőröd még nagyobb veszélynek van kitéve.
 • Nyaralás, napozás előtt antioxidánsokat tartalmazó étrendkiegészítőkkel megerősítheted belső védelmedet.
 • Kozmetikai kezeléseket követően a legtöbb esetben tilos napra menni (sok esetben előtte sem), így bármilyen kozmetikai kezelést megelőzően kérj részletes felvilágosítást a szakembertől.
 • A fényvédő kozmetikumot legalább fél órával közvetlen napsugárzást megelőzően alkalmazd bőrödön.
 • Kétóránként, vagy minden fürdést követően érdemes újabb réteget felvinni, mivel rengeteg tényező befolyásolhatja a védelmi szintet (homok, izzadás, törölközés stb.).
 • Napozást követően gondoskodj bőröd hidratálásáról!
 • UV szűrővel ellátott napszemüveg viselése szintén kötelező a szemed védelme érdekében.

A megfelelő fényvédelem kiválasztásáról ITT tudhatsz meg többet.