Free cookie consent management tool by TermsFeed

KUPERÓZIS ÉS ROSACEA 

A rosacea egy krónikus bőrbetegség, mely a népesség mintegy 10-15%-át érinti. Több év alatt alakul ki és általában felnőttek körében jellemző (általában 40-60 év). Fő okozói: genetikai tényezők, szeborrhea, érrendszeri vagy endokrin rendellenességek, fertőzések, helytelen táplálkozás, extrém időjárási viszonyok, stressz, gyógyszeres kezelés, helytelen bőrápolás. A rosacea egyik fajtája a kuperózis. A rosacea és kuperózis bőrprobléma leggyakrabban az arc, nyak és dekoltázs területein jellemző.

A rosaceás bőr az érintett területen kipirosodik, égő érzés alakul ki feszülő érzettel a betegség első fázisában. Kezdetben kisebb piros foltok alakulnak ki, majd értágulatok keletkeznek. A bőrbetegség következő fázisában gyulladt csomók jelennek meg a faggyúmirigyek környékén (papulous, pustular), majd legsúlyosabb esetben ezek a csomók csoportosulva összefolynak és burjánozni kezdenek. Ezeket a bőrelváltozásokat gyakran kíséri égő, viszkető, feszülő érzés.

A rosacea kialakulásának fázisai

A kuperózis és a rosacea első fázis

A betegség 1. fázisa:

Erythematous – átmeneti arcpír égő és feszülő érzettel, mely tartós erythemává alakul számos kitágult hajszálérrel, ez au ún. telangiectasia.

A betegség 2. fázisa:

Papulous-pustular – az erythemás, papulous és pustular elváltozásokat égő érzés és enyhe hámlás kíséri.

A kuperózis és a rosacea második fázis
A kuperózis és a rosacea harmadik fázis

A betegség 3. fázisa:

Hipertrófiás és hámló elváltozások – gyulladások, gyakran a faggyúmirigyek hipertrófiájával és fibrózissal együtt.

A rosacea és kuperózis a kellemetlen és zavaró tünetek mellett a komfortérzetet is nagy mértékben csökkenti, így a rosaceás bőr kezelése különös törődést igényel.

A rosaceás, kuperózisos, bőrpírre hajlamos bőr megfelelő kezeléséről ITT tudhatsz meg többet.