Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dr. Csoma Zsanett bőrgyógyász szakorvost, egyetemi docenst kérdeztük a fényvédelemmel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekről

Testünk legnagyobb szerve a bőr, mely fontos védelmi vonalat jelent szervezetünk számára. Egyensúlyt tart fenn, mely hozzájárul testünk egészséges működéséhez. A mechanikai védelem mellett mikrobális és vízveszteség elleni védelmet is biztosít, valamint szerepe van testünk hőszabályozásában is. A védelmi funkciók együttese segít megőrizni szervezetünk egészségét, bőrünk egyfajta védőpajzsként funkcionál.

A bőr egészséges működése így fontos, ezen belül is nagy hangsúlyt kell fektetni a fényvédelemre. A megfelelő fényvédő használata elősegíti a bőr egészségének megőrzését, rendszeres és megfelelő használatával hosszú távon csökkenthető a bőr károsodásának kockázata, valamint megőrizhető a bőr egészséges és fiatalos megjelenése.

A fényvédelemmel, és fényvédők használatával kapcsolatosan számos kérdés merül fel. A leggyakrabban felmerülő kérdések tisztázására egy országosan elismert szaktekintélyt, Dr. Csoma Zsanett egyetemi docenst kerestük fel, hogy segítsen eligazodni picit a fényvédelem szövevényesnek tűnő világában.

 

Mikor és kinek javasolt a fényvédelem? Valóban indokolt (arc)bőrünk 365 napos védelme?

 

Bőrünk szervezetünk legnagyobb szerve és legfontosabb védelmi vonala is egyben. Igen fontosnak tartom a rendszeres fényvédelem fontosságának hangsúlyozását. Néhány évtizeddel ezelőtt szinte valódi védelem nélkül „égettük” a bőrünket a napon. A bőr kiváló memóriával rendelkezik, az „emlékek”, a bőrt ért hatások összeadódnak az évek, évtizedek során, ennek eredményekképpen pigmentfoltok, rosszindulatú bőrdaganatok alakulhatnak ki és természetesen jelentősen felgyorsul a bőr öregedése. A napsugárzás, ultraviola sugárzás által előidézett káros hatások jelentős részét elkerülhetjük a rendszeres fényvédelem alkalmazásával.

 

Mit érdemes tudni az ásványi és a kémiai szűrőkről? Mikor melyiket érdemes használni, van-e esetleg erre valami szabály, javaslat?

Az ásványi, vagy fizikai szűrők tulajdonképpen egy védőréteget, pajzsot alkotnak a bőrön, az apró részecskék visszaverik a bőrt ért sugarakat. A bőrrel nem lépnek reakcióba, éppen ezért nagyon jól tolerálhatóak, allergiás, irritációs tüneteket nem okoznak, biztonsággal alkalmazhatóak csecsemők, kisgyermekek esetében is, fényvédő hatásukat azonnal kifejtik, rendkívül stabilak.

A kémiai szűrök köre folyamatosan bővül. Ezek a készítmények a bőr mélyebb rétegeibe szívódnak fel és speciális, kémiai reakció útján átalakítják a bőrünket érő fénysugárzást. A megfelelő védelem kialakulásához 15-20 perc szükséges, így a termékeket a szabadtéri tevékenység előtt fel kell vinni a bőrre. A fizikai fényvédőkkel szemben a kémiai szűrők nem hagynak fehéres réteget, nyomot a bőrön, kozmetikailag igen kedveltek ezen tulajdonságuk miatt.

 

dermedic-dermokozmetikumok

Ha fényvédelemről van szó, akkor az leginkább az UV sugarak elleni védelmet értjük alatta. Ugyanakkor az UV sugarak mellett az IR (infravörös) és VL (látható fény) is tudnak kárt okozni a bőrben. Érdemes az IR és VL védelemre is figyelmet fordítani?

Ma már jól ismert és tudományosan alátámasztott tény, hogy az ultraviola sugárzás mellett a látható és az infravörös sugárzás is számos biológiai hatást gyakorol bőrünkre. Szerepet játszanak a bőr öregedésében, a kollagén és az elasztikus rostok idő előtti lebontásában, a daganatok kialakulásában, a gyulladásos reakciók kiváltásában, emiatt különösen fontos a komplex védelemre törekedni. Különösen igaz ez abban az esetben, amennyiben érzékeny, kipirosodásra, irritációra, értágulatok és pigmentfoltok kialakulásra hajlamos bőrtípussal rendelkezünk.

dermedic-sunbrella-komplex-fenyvedelem

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a fényvédő kozmetikumok kiválasztásánál? Hogyan válasszunk?

Szerencsére ma már nagyon sokféle, kiváló minőségű fényvédő készítmény érhető el. A fényvédők kiválasztásánál érdemes figyelembe venni bőrünk típusát (száraz, érzékeny, irritációra hajlamos, zsíros), pigmentáltságát. Csecsemők, kisgyermekek számára speciális termékek állnak rendelkezésre. Természetesen, ha hosszabb, tengerparti nyaralást tervezünk, masszívabb fényvédelem javasolt.

 

Szükséges -e, hogy más terméket alkalmazzunk arcbőrre és testre, ha igen, miért?

Az arc bőre speciális kezelést, védelmet igényel, hiszen jóval érzékenyebb terület, illetve gyakorlatilag folyamatosan napfényexpozíciónak van kitéve. Érdemes tehát arcbőrünkre speciálisan erre a régióra ajánlott termékeket használni.

Kell-e a babáknak, gyerekeknek  fejlesztett fényvédőt használni? Miben térnek el jellemzen a gyermekeknek fejlesztett fényvédő formulák a felnőtt formuláktól? Babák, gyermekek esetében milyen szempontokat kell figyelembe venni és mik a fényvédelemre vonatkozó tanácsok, javaslatok?

Csecsemők és kisgyermekek esetében különösen nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő fényvédelemre. Kerüljük a direkt napfényexpozíciót, érdemes kiskalapot, sapkát, UV-szűrő ruházatot használni. Ebben a korosztályban az előzőekben már részletesen említett fizikai fényvédők alkalmazása javasolt. Szerencsére kiváló készítmények állnak rendelkezésre a legkisebbek részére is.

Milyen hosszútávú következményei lehetnek annak, ha nem fordítunk kellő, folyamatos figyelmet bőrünk fényvédelmére?

A bőr rendszeres ápolása, védelme egész életünk során fontos a bevezetőben említett okok miatt. A bőr öregedésében nagyon fontos szerepet játszik a napsugárzás, az ultraviola sugárzás, és ez egyben a hám eredetű bőrdaganatok legfontosabb rizikófaktora is. A fényvédelmi kampányoknak, kiváló betegtájékoztatóknak köszönhetően szerencsére nagyon sokat változott a lakosság egészségtudatos magatartása.

 

dermedic-sunbrella-baby-fenyvedok

Melyek azok a legnagyobb tévhitek, melyekkel a legtöbbször találkozik a fényvédelmet illetően?

A fényvédelem kapcsán az egyik leggyakoribb tévhit az, hogy csak napsütéses időszakban, nyáron szükséges a fényvédő készítmények alkalmazása. Télen, tavasszal és ősszel, valamint felhős időben, az árnyékban is ér bennünket fénysugárzás, természetesen ennek mennyiége eltérő lehet.

A tengerparti fürdőzések, úszás, a nyári szabadtéri tevékenyégek során fontos, hogy az előírtaknak megfelelően naponta több alkalommal alkalmazzuk a fényvédőt. Ha reggel, naponta egyszer visszük fel a készítményt, majd ezt követően egész nap kint vagyunk a szabadban, sportolunk, fürdőzünk, törölközünk, akkor bizony a fényvédelem sérül, „elhasználódik”.

A fényvédővel soha ne spóroljunk, ügyeljünk arra, hogy mindig megfelelő mennyiségű készítményt vigyünk fel a testünkre. Egy 1-2 éve megbontott, a pipereszekrény mélyére elrakott fényvédőt ki kell selejtezni, a szavatossági időre oda kell figyelni!

Egy évtizeddel ezelőtt, amikor betegeimet arról kérdeztem, hogy volt-e már súlyos, hólyagos napégésük, szinte mindenki nem-mel válaszolt a kérdésre egyöntetűen. Amikor kicsit változtattam a kérdésen, hogy vajon volt-e már nyáron olyan élményük, hogy napozást követően lehámlott a bőrük, akkor szinte valamennyi páciens azt felelte, persze, természetesen, szinte minden évben megtörtént. A hólyagos napégés ezt jelenti: a túlzott napfénybehatás és nem megfelelő fényvédelem következményeként a bőr égési sérülést szenved, ennek enyhébb formájában a bőr felső rétege leválik, lehámlik. Ezen napégések sokszorosára növelik a bőrdaganatok kialakulásának esélyét.

Köszönjük Dr. Csoma Zsanett Doktornőnek, hogy válaszolt a leggyakrabban előforduló kérdésekre.

Szeretnél többet megtudni az UV, IR (infravörös) és VL (látható fény) bőrünkre gyakorolt hatásairól? Kattints a gombra!

Ismerd meg a Dermedic Sunbrella fényvédő dermokozmetikumok könnyen áttekinthető palettáját, melyek akár komplex fényvédelmet is biztosítanak a bőrnek. Felnőtteknek és gyermekeknek, arcra és testre!

Rúzs és Más - Dermedic

A Dermedic-ről írták

Fodor-Kassai Mónika, a Rúzs és Más bloggerinájának találkozása a Dermedic dermokozmetikumokkal. Kattints a képre!

A Dermedic dermokozmetikumok patikai értékesítését is megkezdtük, az értékesítési pontokat folyamatosan bővítjük. Weboldalunk hamarosan patika keresővel bővül. 

Dermedic együttműködő partnereink, webáruházak:

Sipo Patikák
Derma-Art
Prevenció Patika
Douglas
Beauty World Net
Full Cosmetix

Tények és tévhitek a fényvédelemről Dr. Csoma Zsanett bőrgyógyásztól

Dr. Csoma Zsanett bőrgyógyász szakorvost, egyetemi docenst kérdeztük a fényvédelemmel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekről Testünk legnagyobb szerve a bőr, mely fontos védelmi vonalat jelent szervezetünk számára. Egyensúlyt tart fenn, mely hozzájárul testünk...

Teszteld velünk a Dermedic Sunbrella fényvédők hatékonyságát!

Elvesztél a fényvédők tengerében? Még keresed az "igazit"? Akkor jó helyen jársz, mert 70 tesztelő részére díjmentes terméktesztelési lehetőséget biztosítunk, melynek keretében 1 db Dermedic Sunbrella dermokozmetikumot biztosítunk a tesztcsomagban! Legyél Te a 70...

Teszteld a Dermedic dermokozmetikumok hatékonyságát! Legyél terméktesztelő!

Tapasztald meg a Dermedic dermokozmetikumok jótékony hatását saját bőrödön kockázatmentesen! Legyél Te az 50 terméktesztelő egyike! Várjuk jelentkezésed, ha szívesen lennél egy tesztelői közösség aktív tagja és vállalni tudod a teszteléssel járó feladatokat! A...

Legyen Tiéd az 50 Dermedic tesztcsomag egyike! Próbáld ki díjmentesen!

Tapasztald meg a Dermedic dermokozmetikumok jótékony hatását saját bőrödön kockázatmentesen! Legyél Te az 50 terméktesztelő egyike! Várjuk jelentkezésed, ha szívesen lennél egy tesztelői közösség aktív tagja és vállalni tudod a teszteléssel járó feladatokat! A...

Legyél terméktesztelő! Próbáld ki díjmentesen a Dermedic dermokozmetikumok hatékonyságát!

Tapasztald meg a Dermedic dermokozmetikumok jótékony hatását saját bőrödön kockázatmentesen! Legyél Te az 50 terméktesztelő egyike! Várjuk jelentkezésed, ha szívesen lennél egy tesztelői közösség aktív tagja és vállalni tudod a teszteléssel járó feladatokat! A...

Teszteld a Dermedic dermokozmetikumok hatékonyságát kockázatmentesen!

Tapasztald meg a Dermedic dermokozmetikumok jótékony hatását saját bőrödön kockázatmentesen! Legyél Te az 50 terméktesztelő egyike! Várjuk jelentkezésed, ha szívesen lennél egy tesztelői közösség aktív tagja és vállalni tudod a teszteléssel járó feladatokat! A...

Próbáld ki díjmentesen! Legyél Dermedic terméktesztelő!

Tapasztald meg a Dermedic dermokozmetikumok jótékony hatását saját bőrödön kockázatmentesen! Legyél Te az 50 terméktesztelő egyike! Várjuk jelentkezésed, ha a lentiekben felsorolt, teszteléssel kapcsolatos kötelezettségeket vállalni tudod! A tesztcsomag 1 db a...

Legyél Te is Dermedic terméktesztelő! Próbáld ki kockázatmentesen!

Tapasztald meg a Dermedic dermokozmetikumok jótékony hatását saját bőrödön kockázatmentesen! Ha a lentiekben felsorolt, teszteléssel kapcsolatos kötelezettségeket vállalni tudod, akkor várjuk jelentkezésed! A tesztcsomag 1 db a jelentkezés során általad választott...

Teszteld a Dermedic dermokozmetikumok hatékonyságát kockázatmentesen!

Legyél Te az 50 terméktesztelő egyike! Tapasztald meg a Dermedic dermokozmetikumok jótékony hatását saját bőrödön kockázatmentesen! Ha a lentiekben felsorolt, teszteléssel kapcsolatos kötelezettségeket vállalni tudod, akkor várjuk jelentkezésed! A tesztcsomag 1 db a...

Legyen Tiéd az 50 Dermedic tesztcsomag egyike!

Legyél Te az 50 terméktesztelő egyike! Tapasztald meg a Dermedic dermokozmetikumok jótékony hatását saját bőrödön kockázatmentesen! Ha a lentiekben felsorolt, teszteléssel kapcsolatos kötelezettségeket vállalni tudod, akkor várjuk jelentkezésed! A tesztcsomag 1 db a...